БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Повече хора се давят в реките и язовирите, отколкото в морето

От началото на годината до 1 юни нещастните случаи във водоемите на страната и морето са общо 20, сочи официалната статистика на Българския червен кръст. За същия период на миналата година те са по-малко с 5-ма души. Официалната статистика за летния сезон се обобщава в края на сезона. Към момента, неофициалните данни показват, че случаите с фатален край са повече от 10.

Съотношението на инцидентите с удавени у нас е 70 към 30, като заради подценяване на опасностите в реките и язовирите броят на нещастните случаи е по-голям, отколкото от тези, случили се в морето. След затоплянето на времето през последните няколко дни туристите по Черноморието са повече и плажовете са пълни, каза Антон Налбантов, директор на водноспасителната служба към Българския червен кръст:

„Обикновено се случват на неохраняеми места или след работното време на спасителите. Като ги сравняваме с годините назад, те са дори и по-малко. Случаите във вътрешността на страната, както и в предишните години, са значително повече, отколкото на море. Така е и тази година“.

Къпането в реките и язовирите е изключително опасно. Неизвестното какво има – след горния слой вода и рязката промяна на температурата на водата са причините за удавянията на деца, млад мъж от Русе и младежи през последните няколко дни в реките Дунав, Осъм и язовир „Камчия“, категорични са от водноспасителната служба.

„Водите са с изключително много неизвестности като терен и като дъно, водата в тези горещини е лъжливо топла в горните слоеве и само на около 30-40 cм. рязко сменя температурата си. Това е една от причините за случаи, когато някой влезе и не се показва повече, защото дишането се променя, настъпва един термичен шок. Оттам настъпва паника и страх. Повечето случаи завършват с фатален край. За морето може да бъдат вследствие на употреба на алкохол, навлизане при бурно море, при мъртво течение“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Върнахме часовниците с час назад

Димитър

ПТП с автобус затруднява движението по бул. „Александър Малинов“ в София

Димитър

Земеделският протест заради скъпата поливна вода засега се отменя

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy