БЪЛГАРИЯ

Подготвят се промени в Наредбата за командировките

Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната. Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без.

Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

„За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата„.

Според една от работодателските организации – Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година. Жасмина Саръиванова:

„От тогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си“.

Източник: БНР

Подобни публикации

На сайта на ЦИК са публикувани промени в съставите на задграничните СИК

Димитър

Пак недоволство сред полицаите и надзирателите. Ще мълчат на 3-и, ще протестират на 12-и

Димитър

116 са новите случаи на Covid-19 у нас, починали са 4-ма заразени

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy