БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Подновява се имунизацията с „АстраЗенека“

От днес в страната се подновява имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди безопасността и ефикасността ѝ.

В официалната позиция се съобщава, че не е открита връзка между ваксината и случаите на тромбоза. Също от днес се възобновява и работата на електронния портал за записване за ваксинация, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Създадена е организация чрез ваксинационните центрове, районните здравни инспекции, количествата ваксини ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят, също бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, които се явят или са записани за съседни дни 12 -13 април“.

В 8,30 часа в Александровска болница се подновява работата на имунизационния пункт в здравното заведение за граждани, регистрирани в електронния портал и с насрочена дата 19 март, както и за хора, пропуснали имунизацията, заради спирането на ваксината. По такава процедура от 10 часа започват работа и ваксинационните центрове в болница „Св. Анна“.

Общо 10 страни членки на Европейския съюз обявиха междувременно, че подновяват имунизацията на населението си срещу коронавируса с ваксината на „АстраЗенека“. Освен в България, ваксинациите с препарата се подновяват от днес в Германия, Франция, Италия, Латвия, Литва и Кипър. От другата седмица това ще стане и в Нидерландия, Испания и Португалия. В Швеция обаче временната пауза продължава – заради смъртен случай, за който трябва да бъде разследвано дали има връзка с ваксинация с продукта на „АстраЗенека“.

Друга страна, която съобщи, че ще изчака с подновяването на имунизацията с продукта на британско-шведската фармацевтична компания, е Норвегия.

Подобни публикации

Северна Корея изстреля две балистични ракети

Димитър

Как се развива екокатастрофата в язовир Засмяно

Димитър

Тодоровден е

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy