БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Поклон пред Гоце Делчев!

Благоевградчани сведоха глава пред делото и подвига на Гоце Делчев. Политици, представители на местната и държавната власт, на културни и образоватлени институции и граждани отбелязаха 151 години от рождението на българския революционер. При засилени мерки за сигурност, заради изострените отношения между България и Северна Македония, дошлите пред паметника на войводата на площад „Македония“ поднесоха венци и цветя.

В областния център на Пиринско пристигна евродепутатът Ангел Джамбазки:

„Неслучайно българският народ го е нарекъл македонския Левски. Неслучайно е наричан Апостол на българската свобода в Македония. Георги Николов Делчев преди всичко е български учител, революционер и Апостол на ВМРО.“

Георги Николов Делчев е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети и е един от най-значимите български революционери в историята ни.

Едва ли има българин, който да не помни една от великите мисли на Гоце Делчев, които отдавна са се превърнали във верую на неговите последователи: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Комисията на НС обсъжда решение за достъп до руска ваксина срещу Covid-19

Димитър

Отново мръсен въздух в София

Димитър

Фестивал на коледарските песни в Силистра

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy