ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Ползите от употребата на електронни цигари

Електронни цигари

Електронните цигари са все по- често срещана алтернатива на конвенционалното тютюнопушене в днешно време. Голяма част от потребителите на тези устройства са не само бивши пушачи, но и хора които просто желаят да се наслаждават на приятния вкус от изпаряването. Статистиката сочи, че потребителите на електронни цигари нарастват с около 8 % всяка година, като се очаква през 2027 потребителите на вейп устройства да бъдат около 60 милиона души само в Европа. Именно за това редица компании в областта се стремят постоянно да предоставят на своите клиенти все по-добри устройства и течности максимално безопасни за здравето на своите потребители.

Какво всъщност представляват електроните цигари?

Това са устройства захранвани от батерии, които превръщат течността, с която се пълни електронната цигара или вейп течността. Заредена в устройството тази течност се превръща в аерозолна пара и се вдишва от потребителя. Този  тип цигара често пъти се нарича и вейп, а самата й употреба – вейпинг или изпаряване. Много от тези електронни цигари са направени така че по форма и дизайн да наподобяват истинските такива, но с напредването на технологиите тези устройства се променят и развиват. В момента на пазара изобилства от всевъзможни по големина, цвят и функции устройства, които да задоволят всяка една потребителска нужда. С помощта на тези устройства потребителите могат да си осигурят дневната доза никотин, от който имат нужда.

Ползите за здравето

Електронните цигари забележимо започнаха да изместват обикновените такива не само с удобството си при употребата, но и поради безспорните здравословни ползи, които те предоставят в сравнение с тютюнопушенето. Още от първите дни при употребата на електронните цигари потребителите забелязват намаляване на досадната сутрешна кашлица, която в последствие напълно изчезва. Други положителни ефекти от употребата на електронни цигари са например липсата на неприятната тютюнева миризма по дрехите и липсата на задух. Това е така защото при електронните цигари няма горене, а само изпаряване. Вейп течностите или така наречените течности за електронни цигари се състоят от пропилен гликол, растителен глицерин, овкусител и в повечето случаи никотин. Това са безвредни вещества, които от дълги години се използват в хранително-вкусовата промишленост. При конвенционалното тютюнопушене пушачът вдишва редица вредни и канцерогенни вещества, оказващи сериозни негативни ефекти върху здравето му.

Финансовите ползи

Не на последно място трябва да бъде отбелязано, че електронните цигари са не само по малко вредни за човешкия организъм, но и употребата им е по- изгодна от икономическа гледна точка. При ежедневна употреба на цигари един страстен пушач пуши около кутия и половина, две. Това прави приблизително около 50 кутии на месец или при средна цена на кутията около 6лв., месечният бюджет на един такъв потребител ще бъде около 300лв. При електронните цигари този бюджет ще бъде редуциран на половина, при същия обем употреба.

Контрол на никотиновите нива

С традиционните цигари потребителят знае, че получава определено количество никотин, когато вдишва от тях. Или пък, още по-зле не знае колко никотин има в цигарата, която пуши. Една от основните ползи от употребата на електронни цигари е именно възможността на потребителя да контролира стриктно нивата на никотин, които употребява. Течностите за електронни цигари традиционно се предлагат с никотинови нива от 0мг до 20мг. Ако в последствие потребителят реши да ограничи или да спре своя прием на никотин, той може да избере течност с нулево съдържание на никотин.

Обобщение

Ползите от електронните цигари в сравнение с тютюнопушенето са безспорни и категорични. Определено този тип устройства ще бъдат част от бъдещето ни. Затова ползите и ефектите от тяхната употреба трябва да бъдат ясно посочвани. Вейпинга е общодостъпен по-приемлив начин за приема на никотин, когато се има в предвид здравето, бюджета и социалния контакт.

Ако сте решили да откажете цигарите, но не успявате да се преборите със зависимостта си от вредния навик. Опитайте алтернативата предоставяна от електронните цигари, така поне със сигурност ще намалите вредата върху здравето си.

Подобни публикации

5176 случая на коронавирус, 3219 оздравели

Димитър

Борел: Основен приоритет за ЕС е доставката на муниции на Украйна

Димитър

СЕМ организира кръгла маса за хазарта в медийните услуги

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy