СВЯТ

Политическата криза във Великобритания се задълбочава

Политическата криза във Великобритания се задълбочава с всеки изминал час. Снощи британците станаха свидетели първо на оставката на министъра на вътрешните работи Сюела Брейвърман, а след това и на срамни сцени в парламента, където депутати на управляващата Консервативна партия са били заплашвани с отстраняване, ако не подкрепят правителството на Лиз Тръс по въпроса за вдигане на забраната за фракинга.

Внесено от лейбъристите предложение в Камарата на общините да се гласува законопроекта за забрана на фракинга не бе одобрено на фона на пълен хаос и грозни сцени в Камарата на общините. Политици твърдят, че депутати от Консервативната партия са били „безмилостно убеждавани и почти малтретирани“, за да гласуват в полза на правителството, което е против забраната, въпреки че тя е залегнала в манифеста на партията от 2019 година.

Организационните секретари на партията първоначално са заявили, че гласуването дали да се допусне обсъждането на законодателството за спиране на добива на шистов газ, се приема като гласуване на вот на доверие в правителството на Лиз Тръс, ето защо торите трябва да гласуват партийно. По-късно бе съобщено, че главният организационен секретар Уенди Мортън и нейният заместник са подали оставки, но от Даунинг стрийт го отрекоха.

Резултатът от гласуването обаче показва, че 40 консерватори не са взели изобщо участие в гласуването. В крайна сметка предложението на лейбъристите бе отхвърлено с 326 гласа „против“ срещу 230 „за“. Кризата в Консервативната партия обаче е толкова дълбока, че оцеляването на Лиз Тръс става все по-трудно.

След уволнението в петък на финансовия министър Куази Куартенг, снощи последва изненадващата оставка на вътрешния министър Сюела Брейвърман. Депутатът Крис Уокър, който вече открито призова Лиз Тръс да подаде оставка, „защото не става за тази работа“, бе цитиран от Би Би Си да казва след снощните грозни сцени, че няма излизане от кризата за партията след бурните събития от последните седмици.

В статия в „Дейли телеграф“ лорд Дейвид Фрост също призовава Лиз Тръс да подаде оставка. „Тръс не може да остане на поста по една много очевидна причина: тя водеше кампания срещу политиката, която сега се опитва да налага“, изтъква Фрост.

Източник: БНР

Подобни публикации

Армията поема властта в Мианма за една година

Димитър

Реал чака Мбапе за преговори

Димитър

Пендаровски: За танго трябват двама. През последните две години България имаше поредица от провокации към нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy