ВАЖНИ СВЯТ

Полша и Унгария остават против формулировките на ЕС за миграцията

Заради Полша и Унгария миграцията, която беше и основната тема на неформалното заседание на европейските лидери в Гранада, не влезе в заключителната декларация.
Това стана ясно след края на неформалната среща в испанския град.
„Има декларация, но в нея просто липсва параграф за миграцията“, каза премиерът на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства ЕС. Той обаче уточни, че това е неформална среща, в чиито фокус е бил стратегическият дневен ред на Общността.
На влизане обаче полският премиер Матеуш Моравецки заяви в прав текст, че няма възможност за разпределяне на нелегални мигранти без съгласието на отделните страни членки – един от залегналите елементи в кризисния механизъм, по който постоянните представители на ЕС постигнаха съгласие в сряда.
Унгарският му колега Виктор Орбан беше още по-силен в изказа си:
„Ние бяхме, така да се каже, правно изнасилени. И ако сте правно изнасилен, тоест, принуден да приемете нещо, което не харесвате, как искате да има компромис и споразумение? Това е невъзможно.“
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разпространи отделна декларация в няколко изречения. В нея се казва, че на незаконната миграция трябва да бъде даден решителен отговор и че трафикантите не трябва да решават кой да влезе в ЕС.
Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен:
„Основното ни послание е – да, ние имаме нужда от легална миграция и искаме такава. Но не искаме хората да рискуват живота си и да губят състояния от това, с което разполагат като финансови средства и да го дават на трафиканти, а да избират безопасни пътища“.
ЕС и бъдещите му членки трябва да бъдат готови за разширяването на Съюза, се казва още в декларацията на лидерите. Кандидатките трябва да увеличат усилията си в реформите, най-вече в сферата на върховенството на закона.
Приемането трябва да става на основата на заслуги.

Източник: БНР

Подобни публикации

Левски спечели срещу Черно море на „Герена“

Димитър

Австрийският канцлер се среща днес с Путин

Димитър

Оставката на Борис Джонсън породи различни реакции в Украйна и Русия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy