СВЯТ

Полша очаква „нови предложения“ след наложеното от нея вето върху бюджета на ЕС

Полша очаква Брюксел да направи „нови предложения“ за намиране на изход, след като страната се присъедини към Унгария, налагайки вето върху приемането на дългосрочния бюджета на Европейския съюз в размер на 1,8 трилиона евро, заяви във вторник правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Ден по-рано Унгария и Полша блокираха приемането на бюджета за 2021-2027 г. на стойност 1,1 трлн. евро и на фонда за възстановяване в размер на 750 млрд. евро на срещата на постоянните представители на страните членки на ЕС, във връзка с клаузата, която обуславя достъпа до средства при спазване на върховенството на закона.

Националистическите правителства в Будапеща и Варшава се противопоставят на обвързването на парите на ЕС със зачитането на върховенството на закона, тъй като са изправени пред официално разследване от Брюксел за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации.

„Очакваме нови предложения, които ще бъдат в съответствие с договорите на ЕС и второ, ще бъдат в съответствие със заключенията и решенията на Европейския съвет от юли, когато беше приет европейския бюджет“, заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер пред държавното радио на страната.

И двете страни рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро от еврофондовете, ако остане в сила това обвързване на средствата с върховенството на закона, което беше въведено от лидерите на ЕС през юли и което беше подсилено от страна на Европейския парламент, напомня Ройтерс.

Цитирайки човек, близък до правителството във Варшава, всекидневникът Dziennik Gazeta Prawna заяви, че Полша е наясно, че би било невъзможно да се премахне тази обвързаност, но ще приветства сценарии за известно облекчаване на този механизъм.

Едно от полските предложения предполага, че Европейската комисия ще изисква единодушно гласуване, ако иска да блокира плащанията към дадена държава членка.

Тъй като Унгария се присъедини към Полша в битката й с Брюксел, това на практика би направило невъзможно активирането на подобна обвързаност между плащанията в ЕС и спазването на принципа на правовата държава.

Полско-унгарското вето означава, че парите за икономическо възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията, предизвикана от пандемията Covid-19, вероятно ще бъдат забавени. Първоначално беше планирано те да започнат да бъдат предоставяни от средата на 2021 година.

Членовете на Европейския съюз трябва да обсъдят в четвъртък по-нататъшните стъпки. Според Полша ветото от понеделник представлява началото на дебат, целящ постигане на компромис.

„Спокойно, това е само ниво на дискусии на постоянни представители, най-важният дебат все още тепърва предстои“, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Шимон Шинковски вел Сек пред държавната полска телевизия.

„Полша иска дългосрочният пакт да бъде приет възможно най-скоро … но това не може да се направи за сметка на суверенитета на държавите членки“, допълни той.

Междувременно проучване, проведено от организацията United Surveys, показва, че 57% от поляците подкрепят наложеното вето, докато 20% са против блокирането на бюджета на ЕС.

В същото време управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“ (PiS) се подкрепя от 30% от гласоподавателите на страната, показва друго проучване.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гърците ограничават потреблението заради високите цени

Димитър

Редица страни въвеждат нови ограничения за справяне с Covid-19

Димитър

САЩ планират 858 млрд. долара за военни разходи догодина

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy