БЪЛГАРИЯ

Поход по последния път на Хаджи Димитър

Националният туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“ започва днес от връх Бузлуджа и ще завърши на 6 август над село Свежен, община Брезово. Около 40 участници в похода ще преминат по маршрута, по който оцелелите след битката на старопланинския връх четници са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Кадрафил в Средна гора, каза за Радио Пловдив зам.-кметът на община Брезово Иван Тачев.

Така ще бъдат отбелязани 154 години от подвига на четата на Хаджи Димитър, която влиза в тежки битки с турската войска и е разбита в началото на август 1868 година.

Възстановка ще покаже последните дни на войводата след раняването му на Бузлуджа до смъртта му на 6 август на връх Къдрафил над село Свежен, община Брезово. Възпроизвеждането на историческите събития правят за 3-та година членове на дружество „Традиция“, начело с Христо Недялков от Карлово.

На 6 август на паметния знак ще бъде отслужена панихида, а почетен караул ще отдадат военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада в Карлово.

Източник: БНР

Подобни публикации

Силвия Аздреева е първата българка, изкачила връх К2

Димитър

105 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Сарафов потвърди за 45 жертви и 7 спасени в катастрофата на АМ „Струма“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy