БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Почитаме паметта на загиналите български воини

Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на загиналите за България на днешната Архангелова задушница. Държавният глава ще участва във военния ритуал – панихида, който по традиция се провежда пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На Архангелова задушница се отдава признателност и почит към паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Заупокойната служба на Централните софийски гробища ще отслужи негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в присъствието на президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, висши офицери от въоръжените ни сили, членове на военнопатриотични съюзи .

Панихиди за Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени и в редица български градове пред паметници на загинали във войните, в ритуалите ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и родовете войски в българската армия, Силите за специални операции и от Националния военен университет „В. Левски“.

Венци и цветя и войнски почести в памет на загиналите по традиция от Министерството на отбраната ще поднесат и на българското военно гробище в Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в гр. Струмица, Република Северна Македония.

Традиционно поклонение ще се проведе и на българското военно гробище в село Цапари в Република Северна Македония. На него ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. По време на Първата световна война там са погребани 214 български войници и офицери. Това е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година Традицията е прекъсната през 1946 та и се възстановена през 1992 година от Министерството на отбраната по предложение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще присъства на военния ритуал за Архангелова задушница в Благоевград.

В 11.30 пред Паметника-костница на 581офицери и войници, загинали в Междусъюзническата и Първата световна война, ще бъде отслужена заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Братската могила.

Паметникът-костница, който е на входа на централния гробищен парк в Благоевград, беше възстановен преди три години по инициатива на местни патриотични сдружения, Регионалния исторически музей и с финансова подкрепа от Министерството на отбраната.

Източник: БНР

Подобни публикации

България с двама финалисти на 10 метра пистолет на СП по спортна стрелба в Баку

Димитър

171 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

Одиторите на ЕС: Фондове за 1 трилион евро се изразходват непрозрачно

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy