БЪЛГАРИЯ

Почитаме Света Марина

На17 юли Православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина.

В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Денят е празник на Созопол и храмов празник и на пловдивския митрополитски храм, който носи името на великомъченицата.

Марина живяла през 3-ти век в Антиохия. Баща ѝ бил езически жрец и станал първият й гонител, когато разбрал, че дъщеря му изповядва Христовото учение. Тя била подножена на жестоки мъчения, след като отказала да стане съпруга на римския управител на източните страни. Загинала заради вярата си, посечена с меч.

По това време римското управничество жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишната Марина за пръв път чула за Господа Иисуса Христа и сърцето й се изпълнило с любов към Него. Тя много желаела да получи св. кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. А между това тя не се бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение.

16-годишна е била убита мъченически.

Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. „горещници”. Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян.

Архиерейска литургия в Пловдив

В нейна чест сутринта митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия. В храм „Света Марина“ се съхранява частица от светите ѝ мощи. Името си храмът носи от времето на османското владичество. Тогава митрополитската черква била малка и се намирала до така наречения Шахабединов мост над река Марица. След разрушаването му до основи християните получили разрешение да си построят нов храм, но на друго място. Така било избрано подножието на Тексим тепе, южно от Трихълмието.
Опожаряван два пъти, в днешния си вид и с каменни основи митрополитският храм е изграден в средата на 19 век. Наред с образа на Света Марина в него са изписани и образите на 12-те апостоли и на първия просветител на Пловдив – апостол Ерм.

Във Варненско

На този ден се отслужва празнична литургия в едноименния манастир в село Ботево, където се съхранява частица от мощите на светицата. Тя е дарение от Доростолската епархия, а миряните имаха възможност да се поклонят за първи път пред нея през миналата година. Всяка година на този ден край манастира се събират стотици хора и заради лековитата вода, в чиято лечебна сила вярват.

По традиция на този ден се чете акатист пред иконата на Света Марина и в болничния параклис към едноименната болница във Варна.

В местността „Пчелина“ край Варна е разположена църквата „Св. вмчц. Марина“, която се намира на около 4 км северозападно от центъра на града, която също има храмов празник.

Денят е и празник на Созопол
В 8 часа започва празничната Света литургия в едноименния храм Света Марина в Созопол, а по-късно предстои водосвет. На миряните ще бъде раздаден курбан за здраве и благополучие.

Източник: БНР

Подобни публикации

Правителството предлага на президента да освободи председателя на ДАНС

Димитър

Заловиха трима бракониери при нощна акция на язовир Камчия

Димитър

НОЩ препоръча постепенно разхлабване на Covid мерките

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy