БЪЛГАРИЯ

Почитаме Успението на св. Йоан Рилски

На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, покровител на България.

Известен е още като Рилският чудотворец, защото приживе помагал на много хора да намерят утеха и изцеление. В същото време Йоан Рилски е една от най-ярките фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят.

Роден е около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина и живял по времето на княз Борис, синовете му Владимир и цар Симеон Велики и неговия син цар Петър. Това е Златният век, когато християнството се превръща в официална религия за българите и започва разцвета на българската православна книжовност и култура. Още като юноша бъдещият пустинник копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и в търсене на усамотение се установява в Рила. Там основава Рилския манастир, а в края на живота си се отдава на уединение в молитви Богу.

Източник: БНР

Подобни публикации

НОИ публикува разяснения за преизчисляването на пенсиите

Димитър

Мобилни екипи ваксинират срещу Covid-19 във Варна, Добрич и Бургас

Димитър

2 години коронавирус: Новите случаи в България са под 2000

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy