БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Почти локдаун: Здравният министър обяви новите строги мерки! Ето какво затварят

Удължават срока на обявената извънредната епидемична обстановка до края на месец март 2021. Новината съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

„Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията. Разумът и сърцето ми казва, че са нужни да предприемат нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Днес предложих тези мерки на премиера и на коалиционните партньори и да влязат от петък, 27 ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на МС и ще вземем решение за тях“, изтъкна проф. Ангелов.

Преустановяват се стажове и практики във всички университети, всички форми на извънкласни дейности, преустановяват се всякакви вид спортни мероприятия, семирани, конкурси, конгреси и други мероприятия, преустановяване работата на заведения и сладкарници като могат да работят само по доставка на домовете, преустановяване работата на моловете с изключение на аптеки, банки, застрахователи, преустановява се оргазинирането на вътрешни и външни екскурзии.

Не нелагаме локдаун, а вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане лекар, медицинска сестра и герой в дома си. Дори и да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, трябва да запазим сънародниците. Само здравите и живи хора могат да вдигнат държава и няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, категоричен бе здравният министър.

Ако мерките се спазват, ще имаме резултат след 21 дни, за да имаме спокойни и светли празници, подчерта проф. Ангелов. Според него колкото и да е подготвена една система, не може да издържи. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, предупреди той.

Най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всяка отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари и на учители. Сега е време, докато спазваме дистанция да се държим един за друг, техните близки за болни, категоричен бе здравният министър.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че към 23 ноември 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 население в 86% от държавните в ЕС. Има четири страни, които са изключение и са под тази цифра. България се нарежда на 11 място в ЕС по заболеваемост.

Здравният министър Костадин Ангелов очаква по-строгите мерки да дадат резултат най-рано след 8 или след 21 дни. Не са обсъждани детайли за работата на всеки един сектор. Съмняваме се, че ще постигнем 100% изчерпателност – това е рамката, която даваме и тя е подобна на всички европейски държави, при които имаме увеличена заболяемост. Тази рамка е част от мерките и тези мерки трябва да се вземат тогава, когато наближим висока заболеваемост, изтъкна проф. Ангелов.

По-силните мерки очакваме да дадат резултат преди коледните празници, настоя здравният министър. Трябва да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването. Когато мине време, в зависимост от числата, ще предприемем различни видове дейност, посочи проф. Ангелов.

Източник: news.bg

Подобни публикации

До средата на март се очакват още две доставки на Сovid ваксини от „АстраЗенека“

Димитър

„Възраждане“ осъди изгонването на руски дипломати, ДБ подкрепи „закъснялото“ решение

Димитър

Григор Димитров открива програмата във Виена

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy