СВЯТ

По казуса „Юбер“ във Франция: „Ограбване на държавата“ или „Диалог с компании“

Френската опозиция атакува остро президента Еманюел Макрон след разкритията на „Гардиън“ и други медии за незаконния лобизъм в полза на американската технологична компания „Юбер“.

„Таен съюз противно на всички правила“, „Ограбване на държавата“ – така от френската лява опозиция коментираха ролята на Макрон в случая „Юбер“, където медийно разследване уличава президента (по време, когато е бил министър) в незаконно привилегироване на американската компания за организиране на пътувания.

Към журналистическите разследвания, известни досега, се присъедини френският вестник „Льо Монд“.

На базата на свидетелства, документи и есемеси ежедневникът разкрива тайната връзка между Еманюел Макрон, тогава министър на икономиката на президента Оланд, и ръководството и лично директора на компанията „Юбер“.

Сред незаконните практики се споменава предложението компанията да формулира за депутатите законовите разпоредби, които я устройват, за да се наложи на френския пазар, дори и на фона на протестите на френските таксиметрови шофьори срещу нелоялния конкурент.

Пред АФП Елисейският дворец се оправдава с обяснението, че е воден „диалог с компании, ангажирани за промяна на сектора на услугите“.

Разкритията и обвиненията идват точно преди вота на недоверие, внесен в парламента от основната лява опозиционна коалиция, който няма шансове да мине. Левицата обаче няма да спре атаките срещу президента и обмисля назначаване на парламентарна комисия, която да разследва случая.

Източник: БНР

Подобни публикации

1.5 млн. турци в Германия имат право да гласуват на балотажа за президент на Турция

Димитър

Реакции от цял свят по повод смъртта на Елизабет Втора

Димитър

Ново противоречиво решение на Върховния съд на САЩ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy