БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

По предложение на ИТН Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

Партиите бяха на консултации при президента, за да предложат председател на ЦИК

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии, за да бъде предложена кандидатура за председател на Централната избирателна комисия. До консултациите се стигна, след като единствената кандидатура за председател на комисията, тази на юриста Красимир Ципов, беше оттеглена от предложилата я партия ГЕРБ.

Партия „Има такъв народ“ предложи Камелия Нейкова да оглави комисията. Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия, обяви президентът Румен Радев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК.

По-малко от 48 часа след първите консултации при президента по процедурата за назначаване на нов състав на ЦИК, която ще трябва да организира предсрочни избори, представителите на парламентарните партии дойдоха отново на „Дондуков“ 2, след като държавният глава насрочи допълнителна среща заради липсата на яснота кой ще оглави ЦИК.

На консултациите в сряда номинация за поста направи председателят на най-голямата парламентарна група ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова:

„Нашето предложение за председател е г-н Красимир Георгиев Ципов.“

Той остана и единственият кандидат, след като останалите 5 формации не направиха свои номинации за поста.

В това от ГЕРБ видяха капан и вчера сутринта обявиха, че ще оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов. Лидерът на партията Бойко Борисов обясни:

„Това е един абсолютен капан. С мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват, да отиват в президенството без председател?“

Преди днешната среща държавният глава заяви:

„Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне състава и ръководството на ЦИК. Изисква се диалог, изисква се конструктивност. Очаквам вие да я проявите“.

След консултациите с партиите в президенството започнаха изслушванията на кандидатите за членове и ръководство на ЦИК.

Как протекоха днешните консултации при президента:

Всички партии с изключение на ГЕРБ, които участваха в консултациите при държавния глава, се обединиха около тезата, че с решението си да оттегли кандидатурата на Ципов за председател ГЕРБ се опитват да саботират изборния процес.

„Оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния процес. Виждаме последователна дейност на ГЕРБ в тази посока. Те затрудняват това, което предстои, отговорността е тяхна. Ако ГЕРБ не излъчат председател на ЦИК, очаквам другите партии да го направят. БСП има решение да не издигне председател“, каза в началото на дебата Иван Иванов от левицата, цитиран от БГНЕС.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“, заяви, че логиката е ГЕРБ като най-голяма политическа партия да издигне председател на избирателната комисия.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отбеляза, че са притеснителни мотивите, с които ГЕРБ оттеглят своята номинация. Той посочи, че ДПС ще се съгласят с каквито и да са предложения за председател на ЦИК, но тя може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов припомни, че през целия период след изборите от ГЕРБ се опитват да твърдят, че имат определени права като най-голяма партия:

„Това че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има диалог на всяка цена. ГЕРБ се опитва да създаде хаос и да вади аргументи, че може да управлява в този хаос“, добави той.

Иванов заяви, че Борисов взима за заложник демократичния процес. „Време е това да спре. „Демократична България“ не може да излъчи кандидат за председател на ЦИК, защото нашите двама кандидати не са с юридическо образование“, добави той.

Председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова заяви, че е абсурдно партията, която пледира за принципност да нарушава процедурите, правейки предложение за заместник-председател на ЦИК извън всякакви срокове:

„Вие нарушавате правилата, подавайки друго име извън всякакви срокове. Това се прави с цел да бламирате процеса на съставяне на ЦИК. Неуважението и нарушаването на правилата трябва да бъдат санкционирани. Не може в президентската институция някаква политическа формация да си сменя мнението, след като беше подписан протокол. Не сме длъжни да се съобразяваме с прищевките на вашия лидер“, каза Манолова.

Президентът Румен Радев призова участниците в консултациите да бъдат толерантни и да оставят дебатите за парламента. Той още веднъж напомни, че тук са се събрали по организационен въпрос.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отхвърли всички обвинения. Тя заяви, че няма да влиза в дебати с партии като „Има такъв народ“, чийто лидер дори не се е появил в Народното събрание:

„Не желая да влизам в тона на колегите. Да се говори за мълчание е абсурд, след като Слави Трифонов дори не се появи в НС. Темата за токсичност не е във връзка с тази процедура, това може да се случи отпред на жълтите павета, но побързайте, защото вашата политическа импотентност не можа да създаде правителство и работещ парламент“, каза още Атанасова, обръщайки се към „Демократична България“ и останалите парламентарно представени партии.

Тя подчерта, че ГЕРБ са предложили 4 членове на ЦИК. „Спазваме закона и процедурата, не държим да имаме председател. ГЕРБ е готово да не получи представител в ръководството. Отговорността за изборните правила и за ЦИК трябва да бъде на тези, които изработиха тези правила“, добави Атанасова.

Президентът Радев констатира, че има сериозен процедурен проблем. Той призова ГЕРБ да не неглижират закона.

Юридическият съветник на държавния глава проф. Емилия Друмева разясни, че не може да има ЦИК без председател. Така тя отговори на поставения въпрос от страна на Тошко Йорданов.

В тази ситуация Радев призова по-малките партии да имат куража да предложат председател на ЦИК.

Мая Манолова предложи на обсъждане Камелия Нейкова, която има необходимия опит. Нейната кандидатура не срещна възражения и в крайна сметка от „Има такъв народ“ издигнаха официално за председател на ЦИК Камелия Нейкова. Това бе направено от Виктория Василева.

Камелия Нейкова ще бъде председател на ЦИК, заяви Румен Радев и добави:

„Димитър Димитров от ГЕРБ ще бъде заместник- председател на ЦИК. Благодаря ви за отговорността в срок да бъде излъчена новата ЦИК. Надявам се, че „Има такъв народ“ няма да снеме доверието си към своя кандидат. Ще ви помоля да подпишете протокола“.

С това консултациите при държавния глава приключиха.

Източник: БНР

Подобни публикации

Калоян Левтеров отпадна в сериите на 100 метра гръб

Димитър

Горят складове в Кресна

Димитър

Roche: Коктейл с антитела е 70% ефективен при предотвратяване на смърт от Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy