БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ПП-ДБ с предложение за прекратяване на концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“

От Продължаваме промяната – Демократична България предлагат да се прекрати концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“. Предложението е записано в проект за промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна, който беше внесен тази сутрин. Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков посочи:

„Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанище „Росенец“, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Вярваме, че контролът върху това пристанище е ключов за българската държава и по принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат в контрола на България, особено тези по границата. Наша стратегическа цел е влизането в Шенген и това е една голяма и ясна стъпка в тази посока“.

От Министерство на транспорта са получени уверения, че може да оперира на пристанището, подчерта Петков:

„Вместо да има концесионни такси, ще има приходи от оперирането на това пристанище, но изцяло под български контрол“.

Това е стъпка, която ще върне контрола на държавата върху ключова инфраструктура, допълни Атанас Атанасов:

„Предприемаме действия за това да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, която да снабдява с финансови средства Русия. Това е основната цел на това, което предприемаме, защото имаме данни и това нещо публично е известно, че освен всичко друго след като българската държава няма контрол върху това пристанище, от там минава контрабанда, тоест една голяма част или определена част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава, и приходите, които реализират концесионерите, отиват за подпомагане на Русия във войната“.

В проекта е предвидено решението за прекратяване на концесията да влезе в едноседмичен срок.

Петков коментира, че очаква ГЕРБ-СДС също да подкрепят предложението им:

„Да! Вярваме, че и двете партии ще подкрепят това предложение и реално то ще стане факт, защото заедно сме си сложили приоритета „Шенген“ и ние наистина показваме, че България има воля“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Над 2500 лв. месечно са необходими за нормален живот на 4-членно семейство

Димитър

Служебният кабинет с последно заседание

Димитър

77 нови случая на коронавирус, положителни са 6,4 на сто от пробите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy