ИКОНОМИКА

Правителството гласува промени в закона за бюджета, които засягат осигурителния праг

Предстои увеличение на  размера на минималната работна заплата за страната (МРЗ).  Сумата ще стане 650 лв.

Не се предвиждат промени в размерите и разпределението на осигурителните вноски за фондовете „Пенсии“, „ОЗМ“, „Безработица“ и здравноосигурителната вноска.

Има промяна и в минималния осигурителен доход (МОД) по основни икономически дейности и квалификационни групи професии.
Увеличен е и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 650 лв.

Няма промяна в минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители.Той се запазва в размер на 420 лв.

За радост на хората , които извършват счетоводни услуги София и страната запазва се максималният месечен размер на осигурителния доход в размер на 3000 лв.

За дните на лицата в неплатен отпуск се дължи здравна осигуровка върху сумата от 325 лв. (и тук има увеличение заради увеличението на МРЗ).

За дните, в които лицата са във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отглеждане на малко дете, се дължи здравна осигуровка от работодателя върху 650 лв. (и тук има увеличение заради увеличението на МРЗ).

Предстоят промени и във  вноските за фонд „Трудова злополука и професионална болест“ (ТЗПБ) по групи основни икономически дейности, при запазване на минималната и максималната граница (0.4 – 1.1 на сто)..

Запазва се тенденцията да не се дължи вноска за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ (ГВРС).

Друга съществена промяна през 2021 г. е че за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 2, т. 3 от КСО ще се зачита времето на неплатен отпуск до 60 работни дни (преди беше 30 работни дни).

Предвидени обезщетения

Минимален дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв. (увеличение поради промяната в МРЗ), максимален размер – 74.29 лв.

Размер на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст – 380 лв.

Размер на еднократната помощ при смърт на осигурено лице – 540 лв.

Подобни публикации

Тайната на правилното общуване с кредитен инспектор

Димитър

Десет златни съвета за ипотечните кредити

admin

6-те ТОП съвета за използване на кредитна карта

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy