БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Правителството и „Лукойл“ са набелязали мерки за осигуряване пазара на горива

Представители на българското правителство и на компанията „Лукойл“ са набелязали мерки, за да бъде осигурен пазарът на горива във връзка с предстоящото влизане в сила на петролното ембарго, което ЕС наложи на Русия. Това обяви президентът на руската компания Вадим Воробьов:

„В компанията виждаме бъдещето разделено на три периода. Първият е през декември, когато влиза в сила ембаргото за руския петрол, вторият – от 5 декември до 31 декемеври 2024 г., когато ще започнат действат санкциите за българската икономика. И третият етап е как ще се развива вътрешният пазар след 2024 г. като се има предвид „Лукойл Нефтохим Бургас“. За целта изработихме мерки за поддържане стабилността на икономиката. Договорихме се и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изговаряне на средносрочни мерки. Тъй като не знаем как ще продължат нещата след това, смятам че през първото тримесечие на следващата година трябва да се създаде работна група, която да се занимава с предложенията и евентуалните проблеми, които могат да възникнат в момента, в който ембаргото влиза в сила и в България“.

Воробьов каза това в началото на срещата си с президат Румен Радев, който провежда среща с представители на „Лукойл“.

Държавният глава благодари на представителите на компанията, като посочи, че „Лукойл“ е важна част от българската икономика, един от основните работодатели и основен производител на горива с преобладаващ пазарен дял.

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда и за борба с инфлацията в полза на българския потребител.“

Източник: БНР

Подобни публикации

Депутатите на БСП искат от президента вето на военната помощ за Украйна

Димитър

Започват решителните двубои за Мондиал 2022 в Европа

Димитър

Депутатите няма да изслушват премиера за ваксините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy