БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Правителството одобри издаването на електронни направления и рецепти

Правителството одобри издаването на електронни направления и рецепти от личните лекари. Това става възможно с  промяна в Наредбата за  правото на достъп до медицинска помощ. Електронни направления и рецепти ще се издават при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. При тях няма да е необходим физически преглед при личните лекари, а само телефонен разговор.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

50 милиона лева ще бъдат разпределени между болниците, които вече са отделили повече от половината от леглата си за лечение на пациенти с Covid, както и тези, които ще предприемат тази мярка.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че допълнително са осигурени още 15 милиона лева,  с които министерството ще закупи бързи антигенни тестове. Те ще се предоставят на регионалните здравни инспекции:

„За осигуряване потребностите на всички центрове за спешна медицинска помощ, филиалите за спешна помощ, Covid звената в диагностичните центрове, както и лечебните заведения, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към болниците пунктове за тестване“.

Кабинетът отпусна и 35 милиона лева за ремонти, оборудване и апаратура в болници в столицата и в страната.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че бързите антигенни тестове, които ще разпределят здравните инспекции ще са безплатни за пациентите:

„Така че 15 милиона, вече ги приравнихте PCR-ите, 50 милиона за 55  болници. На въпрос: „Защо само на големите“, не – на всички. 55 плюс 5-6, които минаха с докторите досега, това са над 60 болници. Като финал, около сто милиона, днес, от парите на данъкоплатците ги преразпределяме за болници“.

Борисов акцентира, че медиците имат още една ключова роля – помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

В хода на заседанието Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни Ангелов. И допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Източник: БНР

Подобни публикации

1021 са новите случаи на коронавирус, отново над 18% положителни проби

Димитър

Предлагат на Гешев да поиска имунитета на Димитър Аврамов от ДПС

Димитър

Прокуратурата е образувала 24 досъдебни производства за купуване на гласове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy