БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Правителството одобри издаването на електронни направления и рецепти

Правителството одобри издаването на електронни направления и рецепти от личните лекари. Това става възможно с  промяна в Наредбата за  правото на достъп до медицинска помощ. Електронни направления и рецепти ще се издават при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. При тях няма да е необходим физически преглед при личните лекари, а само телефонен разговор.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

50 милиона лева ще бъдат разпределени между болниците, които вече са отделили повече от половината от леглата си за лечение на пациенти с Covid, както и тези, които ще предприемат тази мярка.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че допълнително са осигурени още 15 милиона лева,  с които министерството ще закупи бързи антигенни тестове. Те ще се предоставят на регионалните здравни инспекции:

„За осигуряване потребностите на всички центрове за спешна медицинска помощ, филиалите за спешна помощ, Covid звената в диагностичните центрове, както и лечебните заведения, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към болниците пунктове за тестване“.

Кабинетът отпусна и 35 милиона лева за ремонти, оборудване и апаратура в болници в столицата и в страната.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че бързите антигенни тестове, които ще разпределят здравните инспекции ще са безплатни за пациентите:

„Така че 15 милиона, вече ги приравнихте PCR-ите, 50 милиона за 55  болници. На въпрос: „Защо само на големите“, не – на всички. 55 плюс 5-6, които минаха с докторите досега, това са над 60 болници. Като финал, около сто милиона, днес, от парите на данъкоплатците ги преразпределяме за болници“.

Борисов акцентира, че медиците имат още една ключова роля – помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

В хода на заседанието Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни Ангелов. И допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ден след изборите държавата ще тегли нов дълг от половин милиард лева

Димитър

Две парламентарни комисии ще гледат две предложения за военна помощ за Украйна

Димитър

Завършиха научните консултации между ЕМА и производителя на „Спутник V“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy