БЪЛГАРИЯ

Православната църква отбелязва Преображение Господне

Православната църква отбелязва днес християнския празник Преображение Господне.

Според евангелието Исус Христос, заедно с апостолите Петър, Яков и Йоан се качили на планината Табор за молитва. Там тримата апостоли седнали да си починат и заспали. Когато се събудили, видели Исус да свети ярко и дрехите му били бели, разказа ловчанският митрополит Гавриил.

„Господ Исус Христос бил и съвършен човек, и съвършен Бог. В този момент той не че станал друг, а той преоткрил своята божествена слава на своите трима ученици и заради това, когато те го видят на кръста страдащ, знаят, че той не е безпомощен, той просто по своя воля е приел разпятието на кръста и страданията и униженията, за да ни прости нашите грехове, да изкупи нашите прегрешения. Това е велик празник, че смисълът на нашия живот тук на земята е да се преобразим от плътски греховни в духовни, в хора, които живеят и изпълняват евангелските заповеди.“

За празника митрополит Гавриил ще отслужи светата литургия в параклиса „Преображение Господне“ в близост до Крушунските водопади.

По време на богослужението днес се освещава първото за тази година грозде. Народът вярва, че от Преображение времето се обръща към есента и зимата.

Източник: БНР

Подобни публикации

Мобилни пунктове за имунизация срещу Covid-19 в редица градове

Димитър

„Дни на донорството“ за осма поредна година

Димитър

България желае домакинство на черноморския компонент на Военноморското командване на НАТО

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy