БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Православната църква почита паметта на Йоан Рилски – Чудотворец

Днес православната ни църква почита паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец.

Народът е нарекъл този ден Отчовден, или денят на Отеца – небесния покровител на българите.

На 19 октомври преди 1043 години мощите на светеца са пренесени от Рилската света обител в столицата Средец, по волята на самия Отец, който се явил на монасите и им заръчал да направят това.

На този празник се прави литийно шествие около храма с иконата на светеца и изпълнения на песнопения, посветени на него.

Все повече българи намират пътя до Рилската света обител, до чудотворните мощи на светеца, както и до чудотворната икона на св. Богородица, казва игуменът на Светата обител – Адрианополски епископ Евлогий.

Молитвата е на първо място, но трябват и добри дела. Добре е да се сещаме за Бога в трудности и изпитания, но още по-добре е, когато нямаме такива, да търсим Неговото благословение, да търсим небесната закрила на св. Йоан Рилски – Чудотворец, допълва игуменът.

Трябва да бъдем единни. Трябва да се гледа пътя на истината. Вярата може да ни научи да бъдем безпристрастни и да има мир между нас, отбелязва още Адрианополският епископ Евлогий.

„От свое име се моля най-горещо българите да бъдат истински християни, да се учат на вярата и от вярата и тогава обществото ни ще бъде спокойно, че е изпълнило своя дълг.“

Източник: БНР

Подобни публикации

Арести в Отава, полицията предупреди за „нестабилни демонстранти“

Димитър

Гълъбинов бележи, Специя бие Рома за купата

Димитър

Белите ангели на България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy