БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Правосъдният министър представи механизъм за разследване на главния прокурор

Служебният правосъден министър Крум Зарков представи днес на пресконференция предложенията на екипа си за механизъм за разследване на главния прокурор.

Механизмът е редактиран вариант на подготвения от екипа на бившия министър Надежда Йорданова, част от който остана да работи и с Крум Зарков.

Корекции са направени заради становището на Венецианската комисия, в което бяха отправени поредица от препоръки.

При данни за извършено престъпление главният прокурор или негов заместник да бъдат разследвани от съдия. Той ще бъде избиран на случаен принцип измежду дали съгласието си наказателни съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от съдии от окръжните и апелативните съдии с ранг съдия от ВКС, които през последните 7 години са работили като наказателни съдии.

Избраният ще бъда назначаван за прокурор ад хок от Прокурорската колегия.

При развитие на разследването срещу обвинител номер едно ще бъде избиран втори съдия, който ще бъде назначаван за заместник-главен прокурор.

Чрез тази фигури се гарантира, че прокурорът, разследващ главния прокурор, няма да е напълно безконтролна фигура. Отказът, прекратяването или спирането на разследването ще подлежат на съдебен контрол.

Сваля се мнозинството за избор, временно отстраняване и освобождаване на главния прокурор. Досега това можеше да стане с гласовете на минимум 17 члена на ВСС. Сега ще са достатъчни и 13.

Предложенията за законодателни промени ще бъдат публикувани днес на страницата на Министерството на правосъдието.

Те са част от Плана за възстановяване и трябва да бъдат приети до юни догодина.

Източник: БНР

Подобни публикации

Над 20 деца под карантина заради заболял от коронавирус третокласник в Раковски

Димитър

САЩ не обмислят санкции срещу България, обяви Държавният департамент

Димитър

1029 нови случая на Covid-19 у нас при 10 774 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy