БЪЛГАРИЯ

Празник на връщането на мощите на св. Йоан Рилски

На 30 юни 1469 г. мощите на всебългарския покровител св. Йоан Рилски са върнати обратно в неговата обител след отсъствие няколко века, припомня БГНЕС.

Вечерта на този ден е отслужено всенощно бдение и на 1 юли е извършена първата Света литургия в манастирския храм, отново в присъствието на нетленните мощи на светеца. Връщането на мощите е станало след възстановяването на обителта от запустението ѝ, като монасите са се обърнали за съдействие към майката на османския султан Мехмед Втори, сръбската принцеса Мария, взета за жена на султан Мурад Втори. И по време на неговото властване, и на това на сина му Мария е била закрилница на православните християни.

Оттогава и до ден днешен (с изключение на годините 1961-1968, когато обителта беше отнета от Българската православна църква и превърната в музей) денят 1 юли се отбелязва като трети празник на Рилския светец.

Останалите два негови годишни празници са на 18 август (деня на успението му) и 19 октомври (пренасянето на мощите му в Средец). На тези дни във всички храмове на Българската православна църква у нас и в чужбина се извършват празнични богослужения и се измолва застъпничеството на св. Йоан пред Бога.

Тази вечер в Рилския манастир се отслужва всенощно бдение, което ще продължи докъм 3:00 ч. След това ще се направи почивка и в 9:30 ч. сутринта ще започне Света архиерейска литургия, която ще продължи докъм 11:30 ч.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Кукерландия“ продължава в Ямбол, започва състезателната част

Димитър

Мъж се опитал да сложи превръзка на очите на статуята на св. София

Димитър

България иска сиренето и киселото мляко да получат защита в ЕС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy