БЪЛГАРИЯ

Празник на Светия Дух

За православните християни днес е празникът на Светия Дух. Нарича се още и Духов ден. Винаги се отбелязва след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с Божествената му благодат.

Врачанският митрополит Григорий:

„Църквата е отредила да се чества третото лице на Света троица – Дух свети, отделно, за да се покаже неговата значимост и величие. Този Свети дух живее в църквата – той ни освещава, просвещава, наставлява по пътя към Царството божие. Само че всички ние трябва наистина да бъдем достойни храмове на Светия дух със своя живот, със своето поведение, със своите действия и постъпки“.

На големия християнски празник Свети Дух се отбелязва Денят на Ямбол. Учениците няма да са на училище, а от общината са подготвили богата програма.

Денят е празник и на кюстендилското с. Гюешево. И въпреки че храм-костницата „Св. Троица“ в селото, където се пазят кости на загинали около 1500 български офицери и войници във войните 1912-1918 г., се нуждае от ремонт, днес ще бъде отслужена литургия.

Министерството на отбраната още не е изпълнило обещание, обявено преди три години – да отпусне средства за реставрирането на постройка в двора на чреквата, която да стане експозиция на военни реликви, фотоси, документи, свързани с бойните действия в този район и за загинали войници и офицери, чиито кости се съхраняват в саркофага в подземието

С водосвет за здраве жителите и гостите на Благоевград ще отбележат деня на Светия Дух. Ритуалът ще бъде извършен в мемориалния комплекс „Памет и вяра“, който се намира на един от хълмовете над града. Там е издигнат и 33- метров кръст, в знак на признателност към всички герои от войните за освобождението и обединението на България.

Църковният празник Свети Дух се чества и като ден на Македония ден за пробуждане на българската национална памет, на историческата и културната идентичност на българите от Егейска, Вардарска и Пиринска Македония.

Източник: БНР

Подобни публикации

Сава Обрешков от София участва за първи път в Българската Коледа

Димитър

Върнахме часовниците с час назад

Димитър

Разследват пожара на закритото градско сметище край Кюстендил

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy