БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Предлагат Въстанието на Асен и Петър да се чества официално всяка година

Денят на въстанието на болярите Петър и Асен, с което на Димитровден през 1185 година Търново става столица на Второто българско царство, да се чества официално и с особена тържественост.

Предложението е на великотърновския общински съветник от БСП Димитър Чолаков.

Въстанието на Асеневци да се чества тържествено във Велико Търново всяка година, а не на кръгли годишнини, предложи общинският съветник от социалистите Димитър Чолаков:

„Честванията да бъдат съпроводени с официални тържества, прояви в различни жанрове на изкуството, ден на отворените врати на всички музейни обекти, свързани с Второто българско царство“.

Чолаков предлага и учредяване на награда – грамота и почетен плакет с изображение на историческия храм „Св. Димитър Солунски“, където е обявено въстанието на болярите Петър и Асен. Призът да се връчва ежегодно за значителен принос към Велико Търново. Предложението е депозирано при кмета и председателя на Общинския съвет на Велико Търново.

Източник: БНР

Подобни публикации

ББА: Заповедта за спиране на плановия прием и плановите операции да бъде преразгледана

Димитър

Сестри Стоеви осми поставени на световното

Димитър

Нов директор на Агенцията по вписванията – Даниела Митева

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy