БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Предлагат Въстанието на Асен и Петър да се чества официално всяка година

Денят на въстанието на болярите Петър и Асен, с което на Димитровден през 1185 година Търново става столица на Второто българско царство, да се чества официално и с особена тържественост.

Предложението е на великотърновския общински съветник от БСП Димитър Чолаков.

Въстанието на Асеневци да се чества тържествено във Велико Търново всяка година, а не на кръгли годишнини, предложи общинският съветник от социалистите Димитър Чолаков:

„Честванията да бъдат съпроводени с официални тържества, прояви в различни жанрове на изкуството, ден на отворените врати на всички музейни обекти, свързани с Второто българско царство“.

Чолаков предлага и учредяване на награда – грамота и почетен плакет с изображение на историческия храм „Св. Димитър Солунски“, където е обявено въстанието на болярите Петър и Асен. Призът да се връчва ежегодно за значителен принос към Велико Търново. Предложението е депозирано при кмета и председателя на Общинския съвет на Велико Търново.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първи спад на цените на храните на едро за над два месеца

Димитър

Австрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за разширяване на Шенген

Димитър

Филип Каймакчиев ще е „бандит“ в новата си кратка програма

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy