СВЯТ

Представят докладите за върховенството на закона в страните от ЕС

Европейската комисия ще представи на днешното си заседание годишните доклади за върховенството на закона за 27-те страни-членки. По изключение еврокомисарите ще заседават в Люксембург, за да отбележат 70-ата годишнина от срещата на Върховния орган на Европейската общност за въглищата и стоманата – предшественик на настоящия ЕС.

Еврокомисарите ще отчетат  напредъка на държавите в областта на правосъдните реформи, борбата с корупцията и свободата и плурализма на медиите, като докладите ще обхванат периода от края на юли миналата година до този момент.  Те ще бъдат представени от заместник-председателя на Комисията за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

В миналогодишния доклад за България бе отчетено, че остава предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

Също така бе изразена загриженост за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, както и за назначенията на съдии на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват прозрачно.

В доклада се посочваше, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.

Източник: БНР

Подобни публикации

В Колумбия задържаха 1 тон кокаин, предназначен за България

Димитър

Екстремен дефицит на вода грози Кипър

Димитър

Президентът на Тунис преустанови дейността на парламента

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy