БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Представят Третата част на проекта за Национален стратегически документ

За обществено обсъждане беше представена Третата част на проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

В нея се заявява, че са необходими законодателни промени, които да гарантират модел на управление, основан на принципите на отчетност, отговорност и откритост.

Според документа е необходимо правната уредба да задължава министър-председателят редовно да отчита резултатите от своята работа и от дейността на ръководеното от него правителство пред НС.

Подчертава се, че реформата в съдебната власт е от ключово значение. Една от първите стъпки в тази насока е създаването на механизми за недопускане на политически и други обвързаности в съдебната система и създаването на функциониращ обществен контрол върху действията на прокуратурата и практическа възможност за разследване на главния прокурор.

В проекта се откроява нуждата от много по-ефективен контрол и по-строги санкции за корупция и злоупотреба с власт.

Според документа първостепенни национални приоритети, изискващи последователни и устойчиви инвестиции за развитие на човешкия и социалния капитал, са образование, здравеопазване, духовност и култура, демографска, семейна и младежка политика, регионално и местно развитие, наука и иновации.

Като висша ценност е изведено действителното материално и духовно добруване на българина на основните ни социални общности, на нацията като цяло.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Зелен коридор“ за ваксиниране в ИСУЛ, „Пирогов“ и ВМА

Димитър

150 години от рождението на Гоце Делчев

Димитър

Премахват безплатните 213 паркоместа за депутатите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy