СВЯТ

Президентите на Русия, Турция и Иран ще обсъждат в Техеран ситуацията в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган замина за Техеран, където днес ще участва в среща за Сирия с колегите си от Русия и Иран, Владимир Путин и Ебрахим Раиси, предаде БТА.

Всяко посещение в иранската столица е важно. Този път обаче, като се вземе предвид активността на процесите в региона, може да се каже, че тази визита е от особена важност за Турция, предвид на отношенията ѝ със страните от Персийския залив, които в последно време се подобриха или се нормализираха.

В Техеран Ердоган първо ще участва в 7-ата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Иран.

След това той ще се включи в срещата в троен формат с президентите на Русия и Иран, която ще бъде посветена на Сирия.

Според пресслужбата на турския президент се очаква тримата да обсъдят актуалната ситуация в Сирия, включително политическия процес, проекта за нова конституция и борбата срещу тероризма.

Много важен за Турция е въпросът за връщането на сирийските бежанци обратно, който създава сериозно безпокойство на Ердоган във вътрешнополитически аспект поради силното недоволство дори на собствения му електорат срещу бежанците.

Срещата в Техеран ще се състои на фона на плановете на Турция за въоръжена намеса в Сирия за създаване на 30-километрова зона за сигурност.

Миналия месец турският парламент гласува нов мандат на армията за трансгранична операция в съседната страна.

Техеран и Москва, които подкрепят режима на президента Башар ал Асад, обаче се обявиха против подобна офанзива. Анкара от своя страна поддържа бунтовниците.

Ето защо се очаква това да бъде критичният въпрос в разговорите.

Със сигурност се очаква Ердоган отново да изрази решимостта на Турция да проведе офанзивата в Сирия, която счита за жизненонеобходима за националната си сигурност.

Русия, Турция и Иран са тримата основни чуждестранни играчи във войната в Сирия от началото на 2011 година.

Източник: БНР

Подобни публикации

ЕК дава България на Съда на ЕС по 3 процедури – за превозните средства, толтаксите и минералните води

Димитър

Първи случаи на Омикрон и в Русия

Димитър

Гърците ще посрещнат Великден с литургия до 21 ч., част от нея – в преддверието на църквите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy