БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Президентът заминава за Тирана за среща на върха ЕС – Западни Балкани

Президентът Румен Радев заминава за Тирана, където утре ще представлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Визитата на президента в Тирана започва със среща с представители на българското национално малцинство в Албания. Там по официални данни живеят между 35 и 45 хиляди души с българско самосъзнание. През октомври 2017 година властите в Тирана официално признаха българското национално малцинство.

Утре президентът Румен Радев ще участва в Тирана в среща на върха Европейски съюз – Западни Балкани. За първи път страна от региона ще бъде домакин на подобен форум.

Лидерите на 27-те държави членки и на страните от региона ще обсъдят стратегическото партньорство между Европейския съюз и Западните Балкани. Акцент в разговорите ще бъдат предизвикателствата пред сигурността в региона, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност. На срещата ще бъдат обсъдени и възможностите за преодоляване на негативните социални и икономически последици от войната в Украйна, както и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.

Източник: БНР

Подобни публикации

Софиянци са спестили 6,4 млн. лв. от данъци с използване на отстъпката от 5%

Димитър

Румен Радев: България и РСМ могат и трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

Димитър

4467 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy