БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Президентът и вицепремиерът Сандов обсъдиха зелените политики

Възможностите за сътрудничество в сферата на климатичната дипломация и грижата за опазването на природата обсъдиха президентът Румен Радев и вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Срещата се проведе днес на „Дондуков“ 2, съобщава президентският пресцентър.

В сферата на екологията българските граждани имат високи очаквания за по-чист въздух, за спиране на варварската сеч в горите и замърсяването на водите, за опазване на биоразнообразието, съхраняване на българската природа, посочи Румен Радев. По думите на президента, досега са водени фиктивни екологични политики, а като предизвикателство държавният глава открои справянето с наказателните процедури към страната ни от Европейската комисия в сектор „Околна среда“.

Правилните екологични политики са залог за устойчивото развитие на всяка държава, особено сега, в контекста на прехода към „зелена”икономика, заяви Румен Радев и Борислав Сандов изразиха обща позиция, че развитието на икономиката трябва да се постига с грижа към околната среда и опазване на природните ресурси. В европейските политики опазването на природата вече е приоритет, заяви държавният глава. Президентът Радев и вицепремиерът Сандов обсъдиха механизмите за изграждане на „зелена”икономика и постигането на разумен баланс при провеждането на този преход. „Може да разчитате на моята подкрепа в усилията си за намиране на устойчиви решения в полза на цялото българското общество“, заяви държавният глава.

На срещата бяха обсъдени възможностите за борба с климатичните промени, сред които и възстановяването и съхранение на горските територии. Румен Радев отбеляза президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, която започна през април 2021 г., като успешен пример за опазване на природата у нас.

Източник: БНР

Подобни публикации

Четири медала спечелиха български ученици от Международната олимпиада по география

Димитър

В Пазарджик възобновяват зелените коридори

Димитър

Българската църква чества Събор на пресвета Богородица

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy