СВЯТ

Президентът на Кипър: Искането на кипърските турци за суверенно право няма да бъде признато

Искането на кипърските турци за признаване на суверенното им равенство няма да бъде прието, заяви президентът на Кипър Никос Христодулидис по време на пресконференцията днес, на която отчете първите 100 дни от своето управление. Най-важният приоритет за правителството е решаването на Кипърския въпрос и Турция държи ключа към него, подчерта той.

Готови сме да обсъдим положителен дневен ред в евро-турските отношения, като напредък в тях може да доведе до възобновяване на преговорите от мястото, на което те бяха прекратени, заяви кипърският президент Никос Христодулидис.

Предприетата от началото на мандата му „огромна дипломатическа инициатива“ за по-активното участие на ЕС в Кипърския въпрос „ще бъде от полза за всички участващи страни, особено за Турция“, подчерта той, като отбеляза, че кипърската гръцка страна не участва в „игра на обвинения“ към турската или кипърско-турската страна.

Никос Христодулидис отчете„с удовлетворение и оптимизъм“, че за краткия период от време е извършена работа по всички приоритети от предизборната му програма, която е неговият „социален договор с кипърския народ“.

Като част от важните социални мерки той обяви 5% увеличение на надбавката за пенсионери с ниски доходи от 1 юни, от което ще се възползват около 22 400 домакинства.

До септември ще бъде подготвен нов план за жилища на достъпни цени, специално за младите семейства.

В първия бюджет на правителството „Христодулидис“ за 2024 г. ще бъдат включени повече разходи за развитие и в социалната сфера.

Президентът заяви, че с първата равносметка на управлението, направена днес, той дава старт на процеса по отчетност на правителството, който ще продължи през септември, когато всички министри ще представятк своите планове за действие за следващата година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Облекчаване на противоепидемичните мерки за ваксинирани в Гърция

Димитър

Макрон нареди разследвания по случая „Пегас“

Димитър

Русия предупреди САЩ с късане на отношенията, ако я обявят за спонсор на тероризма

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy