БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Президентът на Португалия потвърди подкрепата за присъединяването ни към Шенген

Президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза разговаряха в Порто преди откриването на тазгодишната среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, в която участват 14 страни членки от ЕС.

Тази година се навършват и 20 години от създаването на групата „Арайолуш“, която носи името на португалския град, където през 2003 г. се провежда първата среща на върха в подобен формат.

Обща бе позицията, че както ЕС като цяло, така и страните – членки са изправени пред множество сериозни проблеми, породени от пандемията от коронавирус, войната на Русия срещу Украйна, енергийна и икономическа кризи и други. Справянето с тях изисква дългосрочна отговорна визия и последователни решения, основани на споделени принципи. Разменени бяха мнения за предизвикателствата пред ЕС, както и за развитието на Обединена Европа.

По време на срещата от страна на президента Марсело Ребело де Соуза бе потвърдена устойчивата подкрепа на Португалия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Източник: БНР

 

Подобни публикации

Петков каза пред Шолц условията за РСМ, канцлерът настоя за съгласие за старт на европреговори

Димитър

Върховният съд потвърди конфликт на интереси у бившия кмет на столичния район “Красно село“

Димитър

1733 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy