БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Президентът на посещение в Тараклия, участва в честванията за Деня на бесарабските българи

В рамките на визитата си в Молдова, президентът Румен Радев ще посети днес град Тараклия. Той ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври.  Държавният глава ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

В сградата на Тараклийския университет българският държавен глава заедно с президента Мая Санду ще участва в двустранна среща за дейността и перспективите пред учебното заведение.

Радев вече отбеляза, че изключително градивен елемент в двустранните отношения с Молдова е нашата българска общност, която наброява над 50 000 души:

„Обнадежден съм, че ще продължим да работим усилено и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички страни решение за статута на Тараклийския държавен университет като културно-образователен и духовен център на българската общност, като важен елемент за задълбочаване на приятелството между нашите страни и народи“, подчерта Радев.

През последните години са увеличени часовете по български език, които се изучават, за което лично президентът благодари на колегата си Санду за усилията ѝ това да се случи в предходно нейно качество на министър на образованието в Молдова.

В Тараклия президентът ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция.

През лятото представители на Тараклийския район и на българските обществени и културни организации на Молдова, в обръщение до българския държавен глава изразиха притеснението си от решение на молдовското правителство за сливане на Тараклийския държавен университет с Педагогическия държавен университет в Кишинев.

В телефонен разговор с Мая Санду тогава, Румен Радев е отбелязал ангажимента на страната ни към висшето училище чрез финансова подкрепа.

Източник: БНР

Подобни публикации

За пръв път в света трансплантираха бял дроб от жив донор

Димитър

Британският министър за Европа е на посещение у нас

Димитър

Кубрат Пулев излиза за световната титла

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy