ВАЖНИ СВЯТ

Президентът на Тунис преустанови дейността на парламента

Парламентът и правителственият дворец бяха обградени от тунизийската армия

Президентът на Тунис Каис Сайед обяви суспендирането за месец на парламента на страната и уволнението на министър-председателя Хишем Мешиши след ден на протести срещу управляващата партия, предаде Франс прес.

„Конституцията не ми позволява да разпусна парламента, но позволява дейността му да бъде суспендирана“, заяви президента, цитирайки член 80, който позволява нещо подобно при „неизбежна опасност“.

Каис Сайед обяви тези действия след спешно заседание в двореца си в Картаген. Президентът реши да замрази работата на парламента, тъй като конституцията не му позволява да го разпусне, след като хиляди тунизийци демонстрираха в няколко града в знак на протест срещу политическата криза, парализирала страната от месеци и ужасяващите нива на коронавирусна инфекция. До момента са починали над 18 хиляди тунизийци, в страна, чието население е около 12 милиона.

Междувременно председателят на тунизийския парламент и управляващата ислямистка партия „Ан-Нахда“ обвини президента в преврат срещу революцията и конституцията.

По-късно Ройтерс съобщи, че тунизийският парламент е обграден от военни превозни средства. Армията не позволи на председателя на парламента Рашид Гануши да влезе в сградата, след като той заяви, че ще свика заседание въпреки решението на Сайед. Гануши, който е председател и на управляващата ислямистка партия „Ан-Нахда“- Възраждане, обвини президента в преврат и оглави седящ протест
Тунизийската армия е обградила и правителствения дворец в центъра на столицата и не допуска държавните служители да влязат, съобщи Ройтерс.Целта на армията е да спре председателя на парламента и други правителствени служители да влязат в сградата.

Местната полиция беше принудена да се намеси, за да спре сблъсъците между поддръжниците на Сайед и депутатите от ислямистката партия Енахда, която държи мнозинството в парламента.

Източник: БНР

Подобни публикации

Димитров запази позиция, рекорд за Кузманов в ранглистата

Димитър

Новите случаи на коронавирус у нас са 3475

Димитър

И днес в Гърция температурите са екстремно високи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy