ВАЖНИ СВЯТ

Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от депутатите да приемат закон, който ще лиши от власт и влияние олигарсите, които доминират страната от десетилетия, предаде Ройтерс.

Съюзници на Украйна и нейни големи кредитори непрекъснато я критикуват, че не взема мерки срещу малкото богати бизнесмени, повечето от тях собственици на телевизионни канали, които задкулисно определят политиката.

Предложеният закон, който ще бъде в сила 10 години, ще бъде „първа стъпка към елиминиране на олигархичната система“, съобщи президентството на Украйна.

Според него лица, които отговарят на дефиницията за олигарх, ще бъдат регистрирани като такива и ще им бъде забранено да финансират политически партии, да участват в приватизацията, от тях ще се иска имотна декларация всяка година.

Според местни медии 10 или малко повече украинци може да отговорят на дефиницията, включително Игор Коломойски, собственик на тв канала „1+1“, който даде преди време на Зеленски, който бе актьор-комедиант, платформа за метеоритното му издигане до президент с обещания за борба с корупцията през пролетта на 2019 г.

Сегашния парламент, където депутатите, подкрепящи Зеленски, имат мнозинство, бе избран същата година. Още не е ясно кога те ще обсъдят и гласуват проектозакона, който президентството смята за „спешен“.

Проектът изисква от висши представители на държавата, включително президент, премиер, шеф на централната банка, депутати, висши военни и други, да представят декларация след всеки контакт с олигарх.

„Законопроектът не нарушава фундаменталните права на хора, които попадат в дефиницията за олигарх, а само определя кръг от такива хора и правила за техните прозрачни отношения с представители на правителството“, посочва президентството. Според съобщението законът трябва да стане основа за антитръстово законодателство, както и законодателство за лобизма.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първи предполагаем случай на маймунска шарка в Гърция

Димитър

Швьонтек спечели финалите на WTA и завършва годината като №1

Димитър

Великобритания търси решение заради недостиг на шофьори на камиони

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy