БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Президентът почва с консултациите. Сряда кани ГЕРБ-СДС: Няма да бързам с мандата!

Президентът Румен Радев обяви, че в сряда кани ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство.

Държавният глава обаче уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа.

„Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му“, посочи държавният глава.

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори след консултациите с партиите и връчването на първия мандат.

Създаването на кабинет на малцинството зависело около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите, но смята, че такъв тип правителство в България е изключително трудно.

Държавният глава коментира, че машинното гласуване е изиграло огромна роля за елиминиранетона недействителните бюлетини, на сгрешените и поправени многократно протоколи.

„Ако народните представители предлагат по-ефективно решение, нека да го видим“, настоя той.

Във връзка с искането за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, държавният глава отново повтори тезата си: „Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвличане на България във войната. Вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решния изобщо някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България?“, попита той.

По думите му отнемането на въоръжение ще задължочи дефицита от способностите на българската армия и това увеличава рисковете за нашата сигурност.

„Първостепенна задача на НС е най-сетне да попълни комплекта на армията и най-сетне да се заеме с нейната модернизация. НС да изпълни тези ангажименти“, каза още той.

Според Румен Радев няколко са важните приоритети около бюджета за догодина: „Да няма увеличаване на бюджетния дефицит, да не се допусне разглеждането на бюджета да е тържище за предизборно наддаване и да не се допусне намалаяване на социални плащания“.

Президентът участва в конференция, посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека, която се провежда в София под патронажа на държавния глава.

Източник: БНР

Подобни публикации

В разгара на пандемията: COVID-19 кючек в болница (ВИДЕО)

admin

Зелени коридори за ваксини срещу Covid-19 и днес

Димитър

Тръмп: Администрацията на Байдън информира адвокатите ми, че съм обвинен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy