БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Президентът Радев ще се кандидатира за втори мандат

Ще се кандидатирам за втори мандат. Това обяви президентът Румен Радев по време на пресконференцията по повод на четвъртата година от встъпването си в длъжност. На пресконференцията не присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която е със заболяване с коронавирус, но Радев посочи, че тя също ще се кандидатира за още един мандат.

„Този ранен анонс на нашата кандидатура дава възможност на българските избиратели да имат правото на информиран избор за статуквото и алтернативата, а също така дава възможност на политическите сили да се определят. Като президент и вицепрезидент ще продължим да работим за обединяването на обществото, да победим безправието и да гарантираме достойното място на България в европейското семейство“, обясни държавният глава.

„Издигането на нашата кандидатура сега е честен подход спрямо всички български граждани и всички политически субекти. Предстои ни тежък период, важно е да имаме яснота. В лицето на президентството българският народ ще има такава институция, които има ясна ориентири“, заяви Радев.

Той посочи, че формата на издигането на кандидатурата ще стане ясна след провеждането на парламентарните избори и в рамките на законовия срок.

„Не съм водил преговори с политически партии за подкрепата на нашата кандидатура с Йотова. Социалистите имат правото да се произнесат първи, защото издигнаха нашата кандидатура през 2016 г.“, добави държавният глава. Той е категоричен, че правителството със своите действия подрива доверието в изборния процес.

„Измина година на бурни събития. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина“, заяви президентът.

Той припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи.

„Избухналите след половин година протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава.

„Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев.

Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страна.

„Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, категоричен е Радев.

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет и предложи конкретни мерки в плана за възстановяване и развитие, да се върви към реални реформи чрез образование и иновации. Очаквам от правителството с ясни критерии кои проекти ще бъдат предложени“, заяви Радев.

Той е предложил пет проекта, свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване и очаква от МС бърз отговор.

Източник: БНР

Подобни публикации

Препоръчват спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен

Димитър

Републиканците ще имат мнозинство в Камарата на представителите

Димитър

Трети ден огнеборци опитват да потушат мащабни пожари в Гърция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy