БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на български културни дейци

Четиримата младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от Дома в село Рояк, получиха Почетния знак на президента на специална церемония

Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония в Президентството.

Най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен, получи професор Хикмет Мехмедов, той е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет, има забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова инициатива се създават балетните класове към музикалните училища в Бургас и Русе.

„Човек се ражда, за да твори, да обича и да бъде обичан. Искам от името на наградените с това високо държавно отличие от все сърце да благодаря“.

За  заслугите в областта на културата и изкуството орден „Св. Св. Кирил и Методий“  получи Адриана Благоева, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия, над 30 години ръководи хора на софийските момчета.

Отличие и за двама актьори – Михаил Петров, участвал в десетки филми за телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, изиграл над 150  роли в театъра и киното, участвал в десетки филми, сред тях „Адаптация“, „Лавина“ и „Опасен чар“. Отличията връчи президентът Румен Радев:

„В продължение на десетилетия с техния блестящ талант и респектиращ професионализъм те обогатяваха и продължават да обогатяват хоровото и  балетното, театралното и филмово изкуство и неизменно да отстояват високия професионален стандарт“.

Четирима младежи от с. Рояк бяха отличени от държавния глава за проявена смелост и съпричастност.

На специална церемония на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев отличи и младежи, които в нощта на 22 ноември помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във Варненското село Рояк, отнел живота на деветима души.

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата сграда, са Октай Османов, Мерт Ахмедов, Фуркан Тансел и Селим Селимов. За проявената смелост и съпричастност четиримата получиха Почетния знак на президента.

„Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан . Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към четиримата младежи.

Действията им промениха хода на трагичните събития, припомни държавният глава:

„Според една поговорка, за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село – родителите, семейството, съседите, приятелите, учителите и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк. Всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност“.

След като получи отличието, Фуркан Фикретов се обърна към президента:

„Искаме да Ви благодарим с моите приятели за поканата тук. За нас е много голяма чест да бъдем тук, сред вас. Пожелаваме Ви весели празници и бъдеще жив и здрав“.

Учениците са възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски” в Дългопол. Ето какво споделиха те:

„Ние бяхме на центъра. Бяхме на гости в Октай и там видяхме, че пуши сградата. Слязохме долу на бегом да видим какво става и видяхме как сградата гори, но нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме“.

„Чувството да помагаш на толкова много хора е много странно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, но после като влязохме вътре, сякаш нищо не е станало“.

При пожара на 22 ноември загинаха 9 души, а останалите 49 обитатели на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новозаразените с коронавирус у нас са 74

Димитър

Реал с труден успех срещу аматьори за купата

Димитър

НС прие годишния доклад на Антикорупционната комисия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy