БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Президентът сезира КС за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на газ през България

Необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията и европейското право и заплашват „Булгартрансгаз“ с фалит, е позицията на държавния глава

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

Това съобщава прессекретариата на държавния глава.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция.

И още: Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито.

Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Отбелязано е също, че държавите-членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“.

В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“, и това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд, се посочва в съобщението от прессекретариата на президента.

Източник: БНР

Подобни публикации

52% от населението на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 г.

Димитър

От сърдечна недостатъчност е починал спасителят, извадил от морето две давещи се жени в Слънчев бряг

Димитър

Премиерът Донев свиква среща с външния, вътрешния и правосъдния министър относно Шенген

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy