БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Премиерът Денков е домакин на среща с колегите си от Гърция и Румъния

Министър-председателят Николай Денков ще бъде домакин на тристранна среща с премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку в резиденция „Евксиноград“ край Варна. Ще присъстват също заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян, ще участва и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Основен акцент в разговорите ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

Срещата е инициирана от Николай Денков при визитата му в Атина през август.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също ще вземе участие в Тристранната среща, съобщават от Министерството на външните работи.

Паралелно на лидерската среща на премиерите на трите страни ще се проведат три работни сесии. Вицепремиерът Мария Габриел ще председателства първата от тях на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. В сесията ще се включи и Маргаритис Схинас, заместник-председател на ЕК.

Сред предвидените за обсъждане теми са сътрудничеството в рамките на НАТО и нарастващото значение на Черноморския регион, присъединяването на България и Румъния към Шенген, идентифицирането на общи приоритети в рамките на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани.

Източник: БНР

Подобни публикации

Онлайн дискусия обсъжда Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС

Димитър

Силвия Аздреева е първата българка, изкачила връх К2

Димитър

Два опожарени автомобила са открити в столичния кв. „Кръстова вада“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy