БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Премиерът Донев свиква среща с външния, вътрешния и правосъдния министър относно Шенген

Премиерът Гълъб Донев свиква среща за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство. Тя се налага, тъй като правителството на Нидерландия реши, че няма да подкрепи страната ни, но ще даде положителен вот за Хърватия и Румъния.

В срещата ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на външните работи Николай Милков и министърът на правосъдието Крум Зарков. Окончателното решение трябва да бъде взето тази седмица.

Освен Нидерландия, Австрия също има резерви към присъединяването на България към Шенген заради мигрантския поток. В петък обаче правителството начело с Марк Рюте обяви, че със сигурност няма да подкрепи София за влизане в Шенгенското пространство, което предизвика остри реакции у нас. Президентът Румен Радев го определи като „цинизъм“ и подчерта, че това не е в духа на европейската солидарност. Теза, която потвърди и вицепрезидентът Илияна Йотова:

„Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа. С решението си те толерират двойните стандарти в Европа, нещо, което не стои в основата на създаването на ЕС“.

Твърда позиция бе демонстрирана и от правосъдния министър Крум Зарков:

„Говорихме с холандците много пъти, отговаряхме на всеки един от техните въпроси. И сега, изведнъж, техният премиер- министър с такива недопустими внушения взе това крайно решение“.

Главният прокурор Иван Гешев поиска доказателства от Нидерландия, че през българската граница може да се премине „с банкнота от 50 евро“. Припомням, че от години България е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенген. Европейската комисия подкрепи София по пътя й към пространството, но решението трябва да бъде гласувано единодушно от всички държави – членки.

Източник: БНР

Подобни публикации

Отборите в Шампионската лига и Лига Европа ще научат следващите си съперници

Димитър

България желае домакинство на черноморския компонент на Военноморското командване на НАТО

Димитър

Как се развива екокатастрофата в язовир Засмяно

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy