БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Премиерът Петков е на двудневно работно посещение в САЩ

Министър-председателят Кирил Петков е на работно посещение в САЩ днес и утре, за да постави важните за България въпроси на енергийната и икономическа сигурност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Визитата във Вашингтон е част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията. Премиерът Петков ще разговоря с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Основни теми на срещите му ще са мерки за енергийна независимост на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Отбраната и инвестициите също ще са част от разговорите в контекста на руската агресия в Украйна и утвърждаване на българския суверенитет.

Във Вашингтон премиерът Петков е заедно с министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Визитата в САЩ е по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген. Планирано е участие на българския премиер в лидерска среща на най-високо ниво, организирана от Конференцията, която е утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността.

Източник: БНР

Подобни публикации

Консултации на „Възраждане“ с Румен Радев утре, 9 ноември

Димитър

ЦСМП Ловеч няма проблеми с обслужването на пациентите

Димитър

Баща и син пострадаха при пожар, тръгнал от коледна украса в Сливен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy