СВЯТ

Премиер на регион в Босна бе осъден за сделка с негодни Covid респиратори

Премиерът на един от двата региона на Босна, беше осъден на 4 години затвор в сряда по дело, свързано със закупуването на китайски респиратори в първите дни на пандемията от Covid-19, предаде АФП.

Фадил Новалич – министър-председател на Федерация Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватската федерация) бе отведен за разпит през май 2020 г., когато прокуратурата запозна да разследва сделката за 5,4 милиона евро.

Правителството бе купило 100 респиратора чрез компания, специализирана в консервирането на плодове и зеленчуци, и устройствата се оказаха неподходящи за употреба при тежко болни пациенти.

Съдът постанови, че 63-годишният Новалич е „злоупотребил с положението си“, като е създал условия компанията да купи респираторите, въпреки че не е регистрирана за внос на медицинско оборудване, заяви съдията Бранко Перич.

„Оборудването не покриваше дори минималните изисквани параметри“ и „не можеше да се използва за грижи за пациенти в тежко състояние“, каза Перич.

Новалич, който може да обжалва присъдата, не беше в съда при произнасянето на присъдата. По-късно той я заклейми в публикация в профила си във Фейсбук като „продължение на политическото преследване“ и „политическо разчистване на сметките“.

Собственикът на компанията Фикрет Ходжич беше осъден на пет години затвор, а директорът на гражданската защита в региона Фахрудин Солак, който действал като посредник между фирмата и правителството, получи шестгодишна присъда по обвинения, включващи и фалшификация.

Корупцията е широко разпространена в Босна, една от най-бедните страни в Европа, отбелязва АФП, позовавайки се на наблюдателите.

Covid-19 уби 16 300 души в страната, която често имаше едно от най-високите нива на смъртност на глава от населението в света по време на пандемията. Коронавирусът досега е отнел близо 6,9 милиона живота по света, според Световната здравна организация.

Източник: БНР

Подобни публикации

Путин заяви, че инвазията в Украйна е изпреварващ отговор на агресия

Димитър

Денков участва в 18-ия стратегически форум в Словения

Димитър

И Финландия премахва напълно Covid ограниченията от март

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy