БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Природозащитници и риболовци от цялата страна излизат на протест

Природозащитници и риболовци от цялата страна ще излязат на протест заради предлаганите от служебния екоминистър Асен Личев поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември, но риболовците ги определят като лобистки.

За БНР един от организаторите на демонстрациите – Николай Граждански от Риболовен клуб „Панега 2021″- Луковит каза:

„Да не се налагат промени в Закона за водите, които целят смекчаване на изискванията за построяване на нови ВЕЦ в защитените територии. Другото нещо, с което не сме съгласни, това са вредните действия на мини-вецовете. Постоянно има промяна на нивото на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките“.

Освен в Луковит при водохващането за ВЕЦ „Радомирци“ на река Златна Панега, протести ще има в София, в района на Пловдив при стената на ВЕЦ „Кадиево“ и във Варварските минерални бани до водохващането за ВЕЦ „Ели дере“.

В интервю за БНР Димитър Куманов от сдружение „Балканка“ обясни, че с промените се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждането на такива централи в защитени зони по „Натура 2000“.

„С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в „Натура 2000“ зоните беше забранено. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в „Натура 2000″ зоните като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места“.

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

Източник: БНР

Подобни публикации

Отново сигнал за бомба в Съдебната палата в София

Димитър

Министър Ангелов: Удължава се извънредната ситуация с 4 месеца, нови строги мерки

Димитър

Проучване: Covid ваксината на Pfizer показва 90,7% ефикасност при децата на възраст 5-11 години

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy