БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на „Пфайзер“ срещу Covid-19

Още 14 040 дози от Covid ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин в логистичния център на летище София. Оттам те се разпределят към Регионалните здравни инспекции в страната.

Количеството, което пристига днес, компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица и беше обяснено с реорганизация на дейността на компанията. Имаше забавяне на пратките в цяла Европа.

През следващият месец се очаква да има компенсация от още около 2300 дози, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Очаква се след месеците март и април в страната да има значително по-големи количества ваксини, но това зависи от компаниите, които се чакат да получат разрешение за употреба за своите продукти:

„Индикативно – за първите две компании, които получиха разрешение, се очакват около 4,5 милиона дози, което означава, че 2,2 милиона от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че пет ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината, това означава, че 2,5 милиона, пак казвам – индикативно, ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината, до юни месец“.

Пратката пристигна на летище София. Снимка БТА

Съвсем скоро Европейската агенция по лекарствата трябва да излезе с решение за ваксината на „АстраЗенека“, която, ако получи одобрение, ще бъде третата разрешена Covid ваксина. Богдан Кирилов обясни:

„Може да има и четвърта разрешена за употреба ваксина, а имаме и информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. Четвъртата ваксина – аденовирусната ваксина на компанията „Янсен“.

От ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се очаква през месец февруари у нас да пристигнат още 83 хиляди дози, а през месец март още 104 хиляди, според предварителните данни.

3600 дози се очаква да достави у нас компанията „Модерна“ в края на тази седмица.

Източник: БНР

Подобни публикации

ДАНС проверява документи за строежа на българо-гръцката газова връзка

Димитър

Екоактивисти настояват пред парламента за промени в Плана за възстановяване

Димитър

Таня Цанева: От понеделник започва онлайн обучение на РИК и СИК

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy