БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Проблеми пред ваксинацията в домове за възрастни във Великотърновско

Като проблемна определи предстоящата ваксинация в старческите домове Нина Ненкова, ръководител на три социални институции за възрастни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория.

71 са пълнолетните с умствена изостаналост в дома, в преходното жилище и в центъра за настаняване от семеен тип в Церова кория. Хората не могат да вземат самостоятелно информирано решение за предстоящата ваксинация. Близките на двадесетина процента от болните са дали съгласие по телефона, но не и с писмен документ. От 42 души персонал ще се ваксинират не повече от 10 на сто.

Първият проблем е къде ще се направи ваксинацията, коментира директорът на трите институции Нина Ненкова:

„Кой ще ги ваксинира? Личният лекар на потребителите е един, а на персонала са различни. В последствие обаче – наблюдението на тези хора. При нас са с умствена изостаналост и голяма част от тях са с глухонемота, невладеещи жестомимика. Обратната връзка е много деликатна и специфична. Кой ще проследи състоянието им в последствие? Те не са в състояние да кажат какво им е“.

За хората с умствена изостаналост без близки решението трябва да се вземе от социалните работници, които се въздържат да го направят.

Източник: БНР

Подобни публикации

Учениците от VII, VIII и X клас преминават към присъствено обучение

Димитър

ЦИК: До дни подписваме договора за машините за вота

Димитър

„Българската Коледа“ събра 1,357 млн. лв.

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy