БЪЛГАРИЯ

Проверяват Столична община за неправомерно харчене на средства

Икономическа полиция проверява Столична община за неправомерно харчене на средства, постъпващи от такса битови отпадъци. Разследването е започнало, след като МВР се е самосезирало по медийни публикации.

От МВР уточняват, че според изнесените данни ежегодно в сметките на общината постъпват суми от такса битови отпадъци от предходни години, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси.

Според закона постъпващите средства от такса битови отпадъци са целеви и като такива трябва да се изразходват само за дейности, свързани с почистването.

Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено запитване по казуса.

Така по време на проверката е направен изводът, че средства в размер на 84 млн. лева не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата, казват от МВР.

Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата, за да се прецени дали да бъде образувано досъдебно производство.

Източник: БНР

Подобни публикации

Три дни след чудото: Как е Сашко? Отговарят лекарите от „Пирогов“!

Димитър

257 са новите случаи на Covid-19 у нас, 12,4% от направените 2072 теста

Димитър

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy