БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

„Продължаваме промяната“ е готова да вземе първия мандат за правителство

„Продължаваме промяната“ е готова да вземе първия мандат за съставяне на правителство и да се опитат да намерят 121 независими депутати за новия кабинет.

Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков след края на заседанието парламентарната група на „Продължаваме промяната“ късно снощи, след като правителството беше свалено с вот на недоверие.

„Като ги бием на избори, или като имаме 121 депутати, независими.“

Ако се опитат да съставят правителство в рамките на този парламент, Кирил Петков и Асен Василев отново ще бъдат кандидати за премиер и вицепремиер.

Във втория случай – ако се стигне до нови избори, „Продължаваме промяната“ се готвят да ги спечелят.

Временно и.д. председател на парламента Мирослав Иванов допълни:

„Разбира се, „Продължаваме промяната“ ще вземе мандата и няма да го върне. Ние няма да избягаме от отговорност“.

ПП няма да издигат кандидат за председател на НС, тъй като смятат, че няма по-подходяща кандидатура за председател на парламента от Никола Минчев, а не им достигат гласове.

Не смятат, че т.нар. френско предложение и проектите за решения на ГЕРБ и ДПС по казуса със Северна Македония трябва да влизат в зала, докато не бъде изслушана министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска за постигнатото дотук.

От ГЕРБ заявиха, че няма да се опитват да съставят кабинет, ако получат мандат от президента. Те ще изчакат  опита на „Продължаваме промяната“ да сформират ново правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че досегашните партньори трябва да направят стъпки за нов кабинет.

„Ами да опитаме. Най-тежкият вариант е избори“.

Според Нинова обаче коалиционното споразумение е необходимо да се актуализира.

Другият партньор в коалицията – съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че ще бъдат обсъдени всички възможности с „Продължаваме промяната“, за да се върне страната в състояние на управляемост.

От думи на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов стана ясно, че партията на Слави Трифонов не изключва възможността за нови разговори с „Продължаваме промяната“, но те ще следят позициите и на останалите групи по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.

Партия „Възраждане“ заяви, че няма да преговаря с партии от този парламент.

Източник: БНР

Подобни публикации

Григор Димитров ще играе отново в Антверпен

Димитър

Сливенската прокуратура ще поиска постоянен арест на румънците, превозвали 70 нелегални мигранти

Димитър

Ваксинационният център на ВМА ще работи всеки ден

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy