БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Проект на система за обеззаразяване на класните стаи чака отговор от МОН

„Този проект е свързан със изследванията на какво разстояние се разпръскват микрочастиците от вируса, как се разпространяват те, когато някой е кихнал или кашлял. Затова, за да се справим с този проблем, трябва да се проветрява на всеки час и от поне два прозореца, за да излязат тези частици“, разказа в „Преди всички“ Кристина Капанова, млад български учен, член на Европейския център за върхови постижения. Тя е съавтор с проф. Стоян Марков на проекта за нови системи за обеззаразяване на класните стаи.

„Оказа се, че тези прегради, които се поставят в магазини и офиси на нивото на очите, също не помагат – те трябва да са над главата. А за училищните стаи конкретно е необходимо да има нещо като изсмукватели или вентилационна система. Тя се разполага над учениците или в офиса, после този въздух минава през бактерицидни UVC лампи – те убиват микрочастиците“, посочи още Капанова.

По думите ѝ за това колко лампи са необходими за една класна стая, трябва да се знае големината на стаята и какъв е броят на учениците. Колкото е по-влажен въздухът, толкова вирусът по-трудно се разпространява и се наблюдава спад на заразяванията, частиците по-бързо се унищожават.

„Затова тази система е идеална при зимни условия, когато не е добре да се отваря често“.

Капанова живее и работи в Монреал. Засега нямат отговор от Министерство на образованието и науката (МОН) за приложението на този проект.

Източник: БНР

Подобни публикации

Covid BG или как варненска пенсионерка успя да се справи с вируса, но не и със здравната система

Димитър

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на бюджета на ДОО

Димитър

Почина виртуозният цигулар Венцислав Такев

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy