БЪЛГАРИЯ

Проект: Увеличаване броя на действащите ТЕЛК

Да се увеличи броят на сега действащите 70 ТЕЛК-а в страната, предвижда проект на правителството за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза.

Поправките бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Заместник-министърът на здравеопазването доктор Динко Странски обясни, че предложените промени ще намалят срока за произнасяне при оценката на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане.

„Спазване на тримесечния законоустановен срок от подаване на заявлението декларация, респективно от обжалването чрез увеличаване броя на ТЕЛК от 70 на над 150. Съкращаване на срока за произнасяне чрез ограничаване на възможността НЕЛК да отменя и връща решенията на ТЕЛК за ново разглеждане до един път като при второ обжалване трябва да се произнесе окончателно“.

Бизнесът от години настоява за радикални промени в системата на ТЕЛК, защото е остаряла. Станислав Попдончев от Българската стопанска камара заяви:

„Подкрепяме направените предложения за промени в проекта на постановление“.

Резерви към проекта изразиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Според Ивелин Желязков системата на ТЕЛК в настоящия си вид трябва да бъде премахната:

„Тук ни се предлага нещо кардинално противоположно. Не само да не бъде премахнат, да бъде повече от два пъти увеличен броят на ТЕЛК-овете“.

Синдикатите подкрепиха промените, но от КНСБ имат сериозни притеснения, че добрите намерения хората да не чакат с години решенията на специализираните комисии, могат да останат само на хартия заради липсата на медицински кадри.

„Как се гарантира възможно най-пълната обективност на документацията, по която ще се произнасят съответно комисиите? Не видяхме как се проследява отговорността по цялата верига“.

Източник: БНР

Подобни публикации

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Димитър

2096 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Народното събрание категорично осъди насилието срещу македонските българи в РСМ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy